Oldalak

2012. október 1., hétfő

Pécsi kirándulás



Szeptember 28-án a kelebiai Nyugdíjas Egyesület és a NAVNYOSZ kelebiai Klubja 65 fő részvételével közösen vett részt egy egynapos buszos kiránduláson Pécs-Villány uticéllal.
Mivel ilyen nagy volt az érdeklődés így egy nagybusz és egy mikrobusz igénybevételével tudtuk lebonyolítani az utat. Az előre megbeszélt időpontban 9.30-kor érkeztünk Pécsre ahol már várt bennünket Varga Imre nyugalmazott pénzügyőr ezredes és kedves felesége Évike. 




A Barbakán kertnél szálltunk le a buszokról, így perceken belül a Dóm téren találtuk magunkat.
A híres Pécsi Székesegyházzal kezdődött a program ahol a főtemplomon kívül megcsodálhattuk az évszázadok alatt összegyűlt és biztonsági üvegvitrinekben kiállított hatalmas értéket képviselő egyházi kellékeket (kézimunkával készült és gazdagon díszített miseruhák, nemesfémből készült kelyhek, gyertyatartók, szentségtartók, misekönyvek, főpásztori jelképek, tárgyak, kellékek stb.) valamint egy rövid sétát tettünk a híres altemplomban is.








A Janus Pannonius utcán végigsétálva (itt útba esett a sok-sok ezer különféle lakatot tartalmazó lakatfal) értük el a gyönyörűen felújított Széchenyi teret, Pécs tulajdonképpeni városközpontját. Hiszen itt található a Városháza és a Megyeháza is. Érdekes és híres színfoltja a térnek és hát Pécsnek is a 150 éves török hódoltság korából ránk maradt török templom a Dzsámi, amely megtartva akkori jellegzetes nagy kupolás formáját, az évszázadok során végrehajtott hozzáépítések és átalakítások megvalósítása révén katolikus templomként funkcionál. Ebből kifolyólag a belső tere is érdekes és a szokásos templombelsőktől merőben eltérő kialakítású.
A templomból kiérve, mivel éppen közelített a 12.00 órai időpont megnéztük és meghallgattuk a Dzsámi mögött kialakított minden délben a magasba kúszó modern haranglábon megszólaló harangjátékot.





A kirándulásról  Zolikám "tollával" ékeskedtem, a szöveg Tőle származik!


Folytatása következik!





Napsugaras szép napot kívánok! Böbe

2 megjegyzés:

  1. Szép és tartalmas kirándulásotok volt! Én is kedvelem ezt a várost. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helgikénk Pécsett volt középiskolás. Akkoriban gyakran megfordultunk a városban, azóta nem voltunk. Óriási a fejlődés, jó volt ezt látni!

      Törlés