Oldalak

2014. június 11., szerda

Gyimesbükk 2014.06.06.


Zolikámmal a CSALÁD kopjafánál



HIT, ÉLET és a NEMZET KAPUJA
A hit évében egy székelykaput és 11 kopjafát – hitünk és nemzetünk kapuját, illetve az évszázadok oszlopait – állították a kontumáci templom melletti gerincen. Salamon József atya . Azt szeretné, hogy a kapu küszöbét átlépő ember az élet, a hit, a nemzet kapuja megszólításában egy szellemi és lelki értékrendbe lépjen be.

Legidősebb útitársunk


Béla bácsi az idegenvezetőnk


Katika, Julika, Klárika

Klárikával

Gyöngyikéék, Zsuzsa

Marianna

Gyimes földrajzi fekvése miatt már korán összekapcsolódik a határvédelemmel és első ideiglenes telepesei őrt álló katonák voltak. A 18. században a katonáskodás és a növekvő közterhek előli menekülésképpen vándorolnak székelyek Moldvába és a Gyimesekbe. A Moldvából érkező románsággal keveredve, annak kulturális elemeit integrálva, jön létre egy új etnikai csoport, a gyimesi csángóság. Az 1694-es csíki tatár betörésről tudósító források még nem tesznek említést gyimesi településekről, jelenlétük ezen a vidéken, legjobb esetben csak kb. 300 évre tehető. (forrás: Wikipedia)


Bethlen Gábor építtette 1626 körül. Fő szerepe a völgyben futó kereskedelmi út és a határ ellenőrzése, az áruforgalom vámolása volt - védelmi szempontból nem volt jelentős, bár az időnként Moldva felől betörő fosztogató tatároktól védeni kellett az országot.
Első neve Ghemes vára volt, amit feltételezések szerint a területen akkoriban élő gímszarvasokról kapott. A 18. század elején II. Rákóczi Ferenc megerősíttette, ekkor kapta mai nevét. 
A vár a Kőorr-hegycsúcs Antalok sorka nevű hegygerinc-nyúlványára épült, mely a Tatros völgyébe érve meredeken ér véget. A vár és az út közötti szintkülönbség kb. 30 méter volt, ezért várépítéskor feljárót építettek ide, amelyet később fatetővel fedtek le. 




A BOLDOGASSZONY vonatot fogadtuk








Holnap folytatom!





Napsugaras szép napot kívánok! Böbe

1 megjegyzés:

  1. Drága Böbe köszönöm a beszámolót !Én sajnos az idén sem jutottam el erre a gyönyörű helyre !

    VálaszTörlés