Oldalak

2011. július 1., péntek

Hosszú vagy rövid a nyári szünet?


Ma reggel hallottam a tv-ből, hogy oktatási szakemberek egy része változtatna a nyári szünet intervallumán. Évközben hosszabb karácsonyi és húsvéti szünet ideje alatt a diákok jobban pihenhetnék a fáradalmakat, viszont a nyári szünet rövidebb lenne, kevesebbet felejtenének a tanulók.

Van olyan vélemény: „a pedagógusok ugyan taníthatnának nyáron is, de nem sok értelme volna, hiszen a diákok a kánikulában képtelenek koncentrálni. Egy általános iskolás nehezen viseli a szélsőséges időjárási viszonyokat; neki hiába mondja a tanító, hogy figyeljen oda az órán, 30-35 fokban képtelen rá.

Más úgy vélekedik: „A diákoknak nem feltétlenül tesz jót a hosszú nyári szünet. Sok gyerek nyáron egyetlen könyvet sem vesz a kezébe, a haverokkal lógnak, tévét néznek, a számítógép előtt ülnek.”

Tulajdonképpen az erdei iskolai programok bővítésével lehetne könnyíteni a szülők terhein. Ehhez azonban rengeteg támogatásra lenne szükség.  Év közben, szétosztva, szünet gyanánt lehetne szervezni az erdei iskolákat, a diákok így tanulhatnának is környezetükről, és a szülőknek is könnyebb volna a nyári szervezés.

Az oktatási tárcánál úgy látják, hogy nincs gond. "A nyári szünet idejének meghatározása megfelelő". A tradíciókra hivatkoznak, és szerintük "a nyári szünet hosszúságát indokolja az is, hogy a diákoknak és a tanároknak szükségük van a regenerálódásra a tanév után".

A szünet veszélyei
Nyaranta több veszély fenyegeti az egyedül, felügyelet nélkül maradt gyerekeket, mint iskolaidőben, ilyenkor a gyerekbalesetek száma is nő.

Sok gyerek tölti a szünidejét felügyelet nélkül, rájuk számos veszély leselkedik. A közlekedés az egyik legfőbb veszélyforrás, ezért fontos, hogy a szülők megtanítsák a gyerekeket az alapvető szabályokra.

Azt is meg kell tanulniuk, hogyan viselkedjenek az idegenekkel, kiben bízhatnak meg és kiben nem. Rosszakaró ismeretlenekkel nemcsak az utcán találkozhatnak, hanem az interneten is, ezért a gyerek világhálón való kalandozását is érdemes figyelemmel kísérni!

Nagyon tudatos szülő, pénz és profi szervezés kell ahhoz, hogy egy diák hasznosan töltse el a szünidőt.

Kívánom, hogy gyerekeinknek a nyár sok-sok színes élményt nyújtson!



Napsugaras szép napot kívánok!Böbe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése