Fánk narancsdzsemmel és csokival
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg vaj vagy margarin
5 db tojás sárgája
1 élesztő
2 dl cukrozott tej
1 kanál rum vagy aroma
5 dl olaj a sütéshez,
pocukor, lekvár, olvasztott csoki
Elkészítés
A cukrozott tejben felfuttatom az élesztőt, a tojás sárgáját kikeverem a puhított vajjal és rummal, hozzáteszem az élesztős tejet, majd ezt a liszthez. Többszöri pihentetéssel hólyagosra verem a könnyű galuska szerű tésztát. Pihentetem kb 40 percig. Előmelegített lisztezett deszkára borítom, kézzel 1 cm vastagságúra nyomkodom. Kiszaggatom (én 3-4 cm átmérőjű szaggatót használok), a tetejét megkenem olajjal, nylonnal letakarom, hogy ne száradjon ki. Ismét pihentetem kb. 10 percet meleg helyen. 1,5 l lábasban bő olajban sütöm. Úgy teszem az olajba, hogy az olajos rész kerüljön először bele. Lefedem fedővel, majd fordítás után fedő nélkül sütöm pirosra. Papírtörlőre szedem ki, miután kicsit meghűlt teszek rá dzsemet, porcukrot.
A csokis változat is egyszerű és nagyon finom. Olvasztott tortabevonóba mártom, szórok rá tortadarát.
Próbáljátok ki!!!
Napsugaras szép napot kívánok! Böbe
Hú, de jól néz ki!
VálaszTörlés