Oldalak

2012. május 31., csütörtök

Csíksomlyó 2012. III.rész - Kirándulás




Szárhegyen található a Lázár-kastély, melyet, 1967-től csaknem két évtizede lépésről lépésre restaurálják. Elkészült a főépületből a központi épületrész (a galéria), majd az épület hátsó részében levő Lovagterem (Tanácsterem), a Gólyás bástya és restaurálják az Asszonyok házát valamint a Túrós bástyát. 



 A Lovagteremben faragott bútorok, székek (erdélyi nemesi címerekkel díszítve), vaslámpák láthatók. Az eredeti kazettás mennyezetet is visszaállították.



A Gyergyói-havasok főgerince észak-dél irányú. A hegységen áthaladó út a Pongrác-tetőn (kb.1250 m) keresztül köti össze a Gyergyói-medencét Békással.


 A Békás-szorosnak három fő része van: a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka. A szoros a 200-300 méter magas sziklafalaival Európa egyik természeti ritkasága.
Valamennyi szikla függőleges oldalával fordul a Békás-patak medre felé, ezáltal alkotva magas falakat. A környező hegycsúcsok átlag 1300 m magasak. 
A szoros legzordabb része a "Pokol tornáca". 
Az Oltárkő (1154 m) a Békás-szoros legszembetűnőbb sziklatornya.

 Bazár sor


Gyilkos tó Erdély egyik legszebb torlasztava, mely 983 m tengerszint feletti magasságban található. A tó földcsuszamlás, völgyelzáródás révén keletkezett 1837-ben. 
A tóban konzerválódtak a fenyőfák.
A Gyilkos nevet onnan kapta, hogy a néphagyomány szerint a hirtelen feltöltődő tóban nyájak és pásztorok lelték halálukat.



Márton Áron Erdély püspöke volt, történelmünk egyik legsötétebb időszakában, 1938-1980 között.
Csíkszentdomonkoson született, ezért a nép magáénak tartotta és ma szentként tiszteli.


A székelyek egy csoportja ellen elkövetett tömeggyilkosság emlékműve Madéfalván



Napsugaras szép napot kívánok! Böbe

2 megjegyzés:

  1. Drága Böbe nagyon köszönöm!
    A bőséges információt, te nem csak képeket teszel fel hanem egy igazi útleírást is mellékelsz!

    VálaszTörlés