Hozzávalók: 2 kg + 2db narancs, 1 citrom, 1 kg cukor, 3 db fahéj, 12-15 db szegfűszeg, 3:1 dzsemfix és legalább 1 személynek 4-5 óra
Lett belőle 7 db bébiüveges dzsem!
Képek segítségével mondom el az elkészítés módját:
A narancsokat nagyon alaposan megmossuk, hagyjuk száradni egy kicsit.
Citruspucolóval (Nonókától kaptam!) vékonyan a narancs sárga héját megtisztitjuk, majd többször cserélünk rajta hideg vizet. Vigyázni kell, hogy a fehér héj ne kerüljön bele!
Többszöri vízcsere után egy kislábasban pár percig forraltam, majd még ismételten hideg vízzel áztattam, leszűrtem.
Közben nem unatkoztam, mert a narancsokat egysével gerezdekre bontottam és a hártyát külön-külön mindről leszedegettem, félbe daraboltam + az egy citromot is! A 2 db narancs kifacsart levét ráöntöttem, a narancshéját is hozzátettem, zománcos, befőzős fazekammal a gázlángra tettem hozzáadtam a fahéjat, a szegfűszeget és folyamatosan kevergettem, kevergettem, kevergettem. (Érdekes, mert pillanatok alatt sok levet enged, annak jól el kell forrnia magát!)
Már alakul! |
Üvegbe szedtem, lefedtem.
Nyami, nyami, nagyon finom! Érdemes vele bíbelődni és örömet szerezni a család apraja-nagyjának! Kívánom, hogy sikerélménye legyen annak, aki próbálkozik vele!
(JA! Tavaly karácsonykor mit kapott a NAGY CSALÁD - a rokonság minden kis sejtje Nonókáéktól - tőlem függetlenül!!! 7 kg narancsból készített dzsemet! Mátéval két napig dolgoztak vele, de óriási volt a sikerük!!!)
Napsugaras szép napot kívánok! Böbe
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése