Oldalak

2012. január 4., szerda

Olvasóvá nevelés

Máté, Boti, Zsombi olvas
       

Zsombi unokánk még "Pocaklakó"  volt, mikor minden este az apukája mesét olvasott NEKI! Az ifjú szülők legkedvesebb gyerekkori könyvei kerültek elő: Brumi sorozat, Misi mókus, Cini-cini muzsika …Mi sejtelmesen mosolyogtunk, de nagyon boldogok voltunk, hisz az olvasóvá nevelés kezdődhet így is!

Remélem a gyerekek karácsonyi ajándékként a játékok mellé érdekes témát feldolgozó szépirodalmi könyvet is, kaptak! Hisz az olvasás öröm. Utazás a képzelet világában, kikapcsolódás és feltöltődés. Mit tehetünk, hogy a gyerekünk is megszeresse a könyveket? Szülőként, pedagógusként nagyon sokat!

Sajnos egyre kevesebbet olvasunk. Egy felmérés szerint az elmúlt két évtizedben Magyarországon negyven százalékról hatvanra nőtt azoknak a száma, akik egy könyvet sem olvasnak el évente. A legtöbb gyerek esetleg a kötelező olvasmány olvasását említi.

Az olvasóvá válás nem következik be automatikusan, és nem az iskolában kezdődik az első betű megtanulásával! A szülő neveli a gyereket olvasó emberré, azzal, hogy felolvas neki, meghallgatja, hogy a gyerek mit olvas, vele együtt olvas, és megteremti neki a helyet, az időt, amikor olvashat a gyerek.

Manapság igen elterjedt az a nézet, mely szerint egyedül az iskola intézménye, a gyermekeket tanító pedagógusok felelőssége lenne az olvasás elsajátíttatása, a könyv megszerettetése, az olvasási kultúra igényének kialakítása, egy életre szóló elfogadtatása.
Természetesen, ez nem így van!

A szülő, - anyuka, apuka egyaránt - odafigyeléssel, szerető gondoskodással elsőként formálhatják gyermekük, gyermekeik érzelmi világát, alakíthatják, formálhatják esztétikai kultúráját, avagy kialakíthatják a szépben és a jóban vetett bizalmát, hitét.

Kedves Szülők! Próbáljátok meg, soha nem késő!



Napsugaras szép napot kívánok! Böbe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése